Rybízový koláč

14. únor 2016 | 16.23 |
blog › 
Rybízový koláč

Suroviny:
- 150g másla
- 220g polohrubé mouky
- 90g cukru
- 3 žloutky
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilkový cukr
- případně trošku mléka

Náplň
- 3 bílky
- cukr moučka dle chuti
- středně velká mísa rybízu (cca 3 hrnky?)

Postup:
Necháme si tak půl hodinky povolit máslo a oddělíme si od bílků žloutky. Na vál si nasypeme mouku, cukr, na plátky nakrájené máslo, kypřící prášek a vailkový cukr. Celé těsto hněteme rukama do doby, než se nám suroviny dokonale spojí v celistvou hmotu. V případě, že je těsto moc suché můžeme do těsta zapracovat trochu mléka. Pokud nastane opak, tak přisypeme trošku mouky.
Těsto poté vytlačíme prstama do nízké kulaté formy, kterou máme předem vymazanou a vysypanou (já jsem líná - formu jsme vystlala peřícím papírem). Těsto nezapomeneme vytlačit i do okrajů a takto připravené jej dáme do předem předehřáté trouby na 170'c. Samotný korpus pečeme z důvodu, aby se nám těsto úplně nepromáčelo, a tak dlouho dokud nezačne mírně zlátnout (asi 10 minut).

Mezitím si z oddělených bílků vyšleháme sníh, vmícháme do něj otrhaný rybíz a přidáme cukr podle chuti, jak to má kdo rád sladké. Poté už touto směsí vysteleme předem předpečený korpus a celý koláč pečeme tak dlouho dokud sníh nezezlátne.

*Do těsta můžeme přidat kůru z jednoho citronu
* Pečící papír se nám do formy bude lépe tvarovat, když jej předem zmačkáme
Zdroj: http://damn-girl.pise.cz/888-rybizovy-kolac-se-snehem.html

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář