Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
- 500 - 600g dužiny z vydlabané dýně
- 3 jablka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 větší hrstě ořechů nasekaných na menší kousky
- 300g hladké mouky
- 100g másla + silnější plátek (tak 1 cm silný) másla na drobenku
- cukr (kolik vám bohužel neřeknu, protože ten jsem dávala od oka), ale tak půlka až třičtvrtě hrnku by měla stačit + půl hrnku cukru na drobenku
- 1 špetka soli
- 2 lžíce skořice
- půl hrnku hrubé mouky
Postup:
Máslo si vyndáme z lednice a počkáme až bude krásně mazlavé. Poté si připravíme vál nebo robot a nasypeme si na jednu hromádku (buď na vál nebo do robotu) hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a na malé kousky nakrájené povolené máslo a z těchto surovin vypracujeme těsto, které je podobné těstu lineckému a nesmí téct. Takto připravené těsto si vyválíme na silnější placku a přendáme do předem vymazaného a vysypaného pekáče.
Těsto máme hotové a vrhneme se na ochucení dýňové dužiny, do které přidáme lžíci skořice, předem nasekané ořechy a nastrouhaná oloupaná jablka. Tuto směs smícháme a rozprostřeme rovnoměrně na těsto. Zbývá nám už jen drobenka, kterou si uděláme tak, že smícháme hrubou mouku s krystalovým cukrem a skořicí a pomaloučku do této směsi vmícháme rozpuštěné máslo. Takto udělanou drobenkou posypeme celý koláč a dáme ho péct cca na 170 °C asi na 30 - 40 minut. Upečený koláč poznáme tak, že má zlaté okraje.
Zdroj: http://damn-girl.pise.cz/789-dynovy-kolac.html